10 most important MCQ of radioactivity



 10 most important mcq of radioactivity


1. What is radioactivity?

A) A process by which atomic nuclei spontaneously decay

B) A process by which atoms combine to form new elements

C) A process by which electrons are transferred between atoms

D) A process by which protons and neutrons exchange places

Answer: A) A process by which atomic nuclei spontaneously decay


2. What are the types of radiation emitted during radioactive decay?

A) Alpha particles, beta particles, and gamma rays

B) Electrons, protons, and neutrons

C) X-rays, visible light, and ultraviolet radiation

D) Infrared radiation, microwaves, and radio waves

Answer: A) Alpha particles, beta particles, and gamma rays


3. What is the unit used to measure radioactivity?

A) Joules

B) Watts

C) Becquerels

D) Newtons

Answer: C) Becquerels


4. What is the half-life of a radioactive substance?

A) The time it takes for half of the radioactive nuclei to decay

B) The time it takes for all of the radioactive nuclei to decay

C) The time it takes for the substance to become stable

D) The time it takes for the substance to emit radiation

Answer: A) The time it takes for half of the radioactive nuclei to decay


5. Which type of radiation has the greatest penetrating power?

A) Alpha particles

B) Beta particles

C) Gamma rays

D) All three types have the same penetrating power

Answer: C) Gamma rays


6. What is nuclear fission?

A) The process by which two atomic nuclei combine to form a heavier nucleus

B) The process by which the nucleus of an atom is split into two smaller nuclei

C) The process by which electrons are transferred between atoms

D) The process by which protons and neutrons exchange places

Answer: B) The process by which the nucleus of an atom is split into two smaller nuclei


7. What is a Geiger counter?

A) A device used to measure the intensity of light

B) A device used to measure the intensity of sound

C) A device used to detect and measure radiation

D) A device used to generate electricity from nuclear reactions

Answer: C) A device used to detect and measure radiation


8. What is the primary cause of radioactive contamination?

A) Exposure to nuclear explosions

B) Exposure to radioactive waste

C) Exposure to medical radiation

D) Exposure to cosmic rays

Answer: B) Exposure to radioactive waste


9. Which radioactive isotope is commonly used in medical imaging?

A) Carbon-14

B) Uranium-238

C) Technetium-99m

D) Plutonium-239

Answer: C) Technetium-99m


10. What is the process by which a radioactive substance decays over time called?

A) Radioactive half-life

B) Radioactive decay chain

C) Radioactive contamination

D) Radioactive fusion

Answer: A) Radioactive half-life

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.